Kleurt keurig binnen de lijntjes: test Audi Q6 e-Tron Quattro – Autointernationaal.nl (2024)

Door Toralt Deinum Testrecensies

Audi breidt haar elektrische aanbod uit met een vierde model: de Q6 e-Tron. Eigenlijk had de lancering al anderhalf jaar geleden moeten plaatsvinden, maar de software divisie van de Volkswagen Groep had grote moeite met het elimineren van alle bugs. De vraag is nu: is de nieuwe Q6 e-Tron de moeite van het lange wachten waard geweest? Om die vraag te beantwoorden, kon in Spanje de Quattro worden getest.

De Q6 e-Tron is het begin van een modellenoffensief bij Audi. De afgelopen jaren is het stil geweest aan het introductiefront in Ingolstadt. Dat komt niet alleen door bovengenoemde problemen met het ontwikkelen van de juiste software, maar ook door de vele directiewisselingen. Dat wilde nogal eens leiden tot koersveranderingen, of de wens van de nieuwe CEO om zijn eigen accent te drukken op nieuwe modellen die in ontwikkeling waren. Al met al is Audi daardoor haar beroemde ‘voorsprong door techniek’ kwijtgeraat. Het waren BMW en Mercedes die de afgelopen jaren de toon zetten in het Duitse premium segment. Maar het eerste ei in de vorm van de Q6 e-Tron is nu gelegd. Op niet al te lange termijn kunnen wij ook een volledig elektrische A6 e-Tron (Avant) en een A5 (met verbrandingsmotoren; voortaan ook als Limousine omdat de A4 van het toneel verdwijnt) verwachten. Gelukkig maar, want de grotere lage modellen van Audi zijn al 6 à 9 jaar oud. De A3, de Q8 e-Tron en de e-Tron GT konden recentelijk wel rekenen op een opfrisbeurt.

Kleurt keurig binnen de lijntjes: test Audi Q6 e-Tron Quattro – Autointernationaal.nl (2)

De ontwikkeling van de Q6 e-Tron liep parallel aan die van de nieuwe, elektrische Porsche Macan. Onderhuids delen zijn heel wat technologie. Maar door de genoemde softwareproblemen liep ook de marktintroductie van de Macan behoorlijk wat vertraging op. Audi is niet bang dat de introductie van haar nieuwe elektrische SUV zal leiden tot interne concurrentie binnen de Volkswagen Groep met Porsche. In plaats daarvan zal men vanuit Ingolstadt de pijlen gaan richten op BMW (de nieuwe iX3 komt volgend jaar), de opvolger van de Mercedes EQC (2026) en de Volvo EX60 (idem). Toch is de laatste jaren het speelveld veranderd. Dat komt niet alleen door de Tesla Model Y (die is flink goedkoper), maar ook bijvoorbeeld door de komst van de eerder deze week geteste Polestar 4 en Xpeng G6. Verder moet in 2026 ook de volledig elektrische opvolger van de Alfa Romeo Stelvio in de showroom staan.

Kleurt keurig binnen de lijntjes: test Audi Q6 e-Tron Quattro – Autointernationaal.nl (3)

Op de vraag of Audi in deze sterk competitieve omgeving zal kunnen scoren met de Q6 e-Tron zal deze test (misschien) een antwoord kunnen geven. Het is natuurlijk een kwestie van smaak, maar de uiterlijke kwaliteiten van de nieuwe elektrische SUV bestempel ik zelf als ‘neutraal’. De Q6 e-Tron is zeker geen lelijke auto, maar van een look die verfrissend anders is, is geen sprake. Afijn, dat maakt de nieuwe elektrische SUV wel goed herkenbaar als een Audi. Die eigenschap zal overigens wel tot felle interne concurrentie met de Q8 e-Tron zorgen. Die is slechts 14 centimeter langer, maar niet breder. De Q8 e-Tron is met Quattro vierwielaandrijving slechts fractioneel duurder, maar legt het qua actieradius en laadsnelheid wel duidelijk af tegen zijn jongere broer. Dus deze elektrische Audi kan het nog moeilijk krijgen tot hij in 2027 of 2028 wordt afgelost.

Kleurt keurig binnen de lijntjes: test Audi Q6 e-Tron Quattro – Autointernationaal.nl (4)

Voor diegenen die van mening zijn dat de Q6 e-Tron, ondanks zijn volledig gesloten Singleframe grille, de sportief ogende wielkasten, de opvallend scherpe lijnen in de flanken en de zwarte inzetstukken in de deuren (die de positie van de batterij ‘aangeven’) toch wat te conservatief van vorm is, komt er binnenkort een Sportback variant met een achterkant met coupé-allures. Die oogt vermoedelijk een stuk vlotter.

Kleurt keurig binnen de lijntjes: test Audi Q6 e-Tron Quattro – Autointernationaal.nl (5)

De nieuwe Q6 e-Tron maakt wel indruk met zijn frontverlichting. Met de lichtblokken kan men namelijk allerlei kunstjes uithalen. De Matrix koplampen en de (verbeterde) OLED technologie van de (optionele) Active Digital Light Signature achter doen de verlichting als het ware tot leven komen. De indeling in verschillende segmenten laat bewegingen en figuren toe. De achterlichtunits kunnen trouwens andere weggebruikers waarschuwen voor dreigend gevaar. Bovendien zijn ze, net als de dag verlichting vóór, aan de eigen smaak aan te passen. Voor dit ‘personaliseren’ kan men in de toekomst ook de myAudi-app op de telefoon gebruiken.

Kleurt keurig binnen de lijntjes: test Audi Q6 e-Tron Quattro – Autointernationaal.nl (6)

Daar waar de uiterlijke wijzingen als ‘evolutie’ bestempeld kunnen worden, is Audi veel radicaler te werk gegaan bij het ontwerpen van het interieur van de Q6 e-Tron. Hier is sprake van een duidelijk stijlbreuk met wat we van het merk gewend zijn. Om niet achter te blijven bij de concurrentie, is de nieuwe Audi voorzien van een 3-tal schermen: een 10,9 inch groot digitaal instrumentarium (Audi noemt dit als vanouds haar Virtual co*ckpit), een touchscreen in de middenconsole dat 14,5 inch meet (samen vormen zij één, gebogen geheel; Audi hanteert daarom de ‘omschrijving’ Panorama display’) en een 10,9 inch groot exemplaar voor de bijrijder zodat die zich tijdens de rit kan vermaken met video’s, of de navigatie-instructies kan bijhouden als de bestuurder het te druk heeft met het in de gaten houden van de rest van het verkeer. Ook kan de voorpassagier alvast het volgende laadstation ‘zoeken’. De bestuurder wordt daarbij niet afgeleid want een zogeheten Active Privacy Mode zorgt er voor dat hij de inhoud van het scherm van de bijrijder tijdens het rijden niet kan zien.

Kleurt keurig binnen de lijntjes: test Audi Q6 e-Tron Quattro – Autointernationaal.nl (7)

Het Panorama display van Audi oogt wat minder spectaculair dan het Hyperscreen van Mercedes, maar menigeen zal dat een goede zaak vinden. De bedieningsvriendelijkheid van het infotainment systeem is echter niet optimaal. De menustructuur is niet altijd even logischen op het scherm zijn sommige weergaves net iets te klein, terwijl enkele gegevens van het head-up display juist een te groot deel van de voorruit opeisen. Naar je toe rollende verkeersborden en pijlen die ‘dankzij’ Augmented Reality groter en dan weer kleiner worden: het is bij momenten echt te veel van het goede. Op zich is het mogelijk om de weergegeven informatie tot een minimum te beperken, maar ook dat dien je in het keuzemenu aan te geven.Misschien brengt de ‘zelflerende’ en dus slimme stembediening wel soelaas, maar die kon tijdens de eerste kennismaking met de Q6 e-Tron nog niet worden getest.

Kleurt keurig binnen de lijntjes: test Audi Q6 e-Tron Quattro – Autointernationaal.nl (8)

De Q6 e-Tron heeft een wielbasis van 2.899 millimeter. Dat zorgt voor een royale beenruimte op de achterbank, met als gevolg dat 2 volwassenen daar comfortabel kunnen zitten. In de kofferbak is ruimte voor 526 liter aan bagage. Met neergeklapte achterbank stijgt de capaciteit naar 1.529 liter bagage.

Kleurt keurig binnen de lijntjes: test Audi Q6 e-Tron Quattro – Autointernationaal.nl (9)

Voorin is er een bergruimte (frunk) met een inhoud van 64 liter.

Kleurt keurig binnen de lijntjes: test Audi Q6 e-Tron Quattro – Autointernationaal.nl (10)

Audi was jarenlang de autofabrikant met de hoogste bouwkwaliteit van haarinterieurs, maar die reputatie heeft het merk de laatste jaren (net zoals de ‘voorsprong door techniek’) een beetje laten versloffen. De afwerking en de materiaalkeuze is nog steeds van een hoog niveau, maar voor de onderste helft van de deurpanelen en aan de onderkant van de stoelen is helaas goedkoop, hard plastic gebruikt. Jammer, want deze vorm van besparing hoort niet thuis in een premium product met een navenante prijsstelling. Voor wie dat belangrijk vindt: een flink deel van het interieur is uit gerecycleerde materialen vervaardigd.

Kleurt keurig binnen de lijntjes: test Audi Q6 e-Tron Quattro – Autointernationaal.nl (11)

Zoals gezegd hebben Audi en Porsche samengewerkt bij de ontwikkeling van hun nieuwe elektrische SUV modellen. De Q6 e-Tron maakt gebruik van hetzelfde PPE platform als de Macan. De specificaties van de aandrijflijnen zijn echter verschillend. Audi biedt de keuze uit een Q6 e-Tron Quattro met 387 pk en een SQ6 die goed is voor 516 pk (en overigens ook vierwielaandrijving heeft). Sprinten vanuit stilstandnaar 100 km/u lukt de Q6 e-Tron Quattro in 5,9 seconden. De SQ6 klaart deze klus in slechts 4,3 tellen.

Kleurt keurig binnen de lijntjes: test Audi Q6 e-Tron Quattro – Autointernationaal.nl (12)

Met bovengenoemd duo zit de Q6 e-Tron in dezelfde prijsklasse als de Q8 e-Tron. Om de eerste Audi, passend bij het lagere getal in de type-aanduiding, goedkoper te maken, start komend najaar de levering van de Performance uitvoering. Die heeft slechts 1 motor en niet meer dan 326 pk. De naam ‘Performance’ is dus nogal misleidend. Of het moet betrekking hebben op de actieradius, want die bedraagt dankzij de combinatie van een 94,9 kWh batterij (netto) én een 150 kilo lager gewicht (in vergelijking met de Quattro uitvoering) 641 kilometer. In 2025 volgt de échte basisversie van de Q6. Die heeft een compactere, lichtere en dus ook goedkopere batterij van 83 kWh. Verder werkt Audi ook aan een extra krachtige RS Q6. De actieradius van de Q6 e-Tron Quattro bedraagt 625 kilometer, terwijl dat voor de krachtigere en nog iets zwaardere SQ6 circa 598 kilometer is. Dat zijn cijfers waar de Audi mee thuis kan komen, maar de Q6 e-Tron pronkt vooral met 800 volt laadtechnologie. Die biedt de mogelijkheid om de batterij met maximaal 270 kW vermogen snel op te laden. In 21 minuten kan die van 10 procent naar 80 procent worden gebracht. Een 10-tal minuten zou al moeten volstaan voor 255 extra kilometers. Omdat laadinstallaties die overweg kunnen met 800 volt laadtechnologie vooralsnog dun gezaaid zijn, beschikt de Q6 e-Tron over technologie waarmee er opgesplitst wordt in 400 volt en ontstaan er als het ware 2 accu’s die parallel met 135 kW kunnen worden opgeladen. De AC laadvoorzieningen heeft het gebruikelijke vermogen van 11 kW. Een boordlader van 22 kW wordt later dit jaar tegen meerprijs leverbaar.

Kleurt keurig binnen de lijntjes: test Audi Q6 e-Tron Quattro – Autointernationaal.nl (13)

Tijdens de test op een heuvelachtig parcours tussen Bilbao en San Sebastian kwam het stroomverbruik uit op 24 kWh. Dat is een hoog gemiddelde. Gelukkig zijn er verschillende niveaus van remenergierecuperatie en ook een B-stand. Die zorgen ook voor een forse vertraging bij het loslaten van het gaspedaal. Het is zeker mogelijk om hiermee het stroomverbruik te reduceren, maar op een bochtig parcours maakt dat het rijden er niet prettiger op.

Kleurt keurig binnen de lijntjes: test Audi Q6 e-Tron Quattro – Autointernationaal.nl (14)

Bij de Q6 e-Tron ligt de focus (natuurlijk) net iets minder op rijdynamiek dan bij zijn technische evenknie, de Porsche Macan. Toch is de Audi zelfs met (optionele) luchtvering en adaptieve schokdempers vrij sportief geveerd. Er is natuurlijk keuze uit diverse standen, maar het verschil tussen Comfort en Dynamic is niet heel groot. Het door Audi gekozen compromis beviel evenwel prima. Het is bewonderenswaardig hoe deze 2.350 kilo zware SUV zich heel vlot van bocht naar bocht laat jagen. De carrosserie helt dan nauwelijks over, alleen de hoge zitpositie ‘herinnert’ je er nog aan dat je niet met een hete hatchback onder weg bent.De verdeling van het motor koppel over beide assen is van dien aard dat de Q6 e-Tron onder de meeste omstandigheden het karakter van een achterwiel aangedreven auto heeft. Audi gaat hem in de toekomst ook leveren met vierwielsturing, waarbij de achterwielen bij hogere snelheden een paar graden in dezelfde richting als de voorwielen meesturen. Die optie zal de stabiliteit en dus ook de rijdynamiek van de Q6 e-Tron kunnen vergroten.

Kleurt keurig binnen de lijntjes: test Audi Q6 e-Tron Quattro – Autointernationaal.nl (15)

80%

80%

Awesome

Conclusie

Audi vraag 77.950 à 89.950 euro voor de Q6 e-Tron, afhankelijk van het gekozen uitrustingsniveau. Bestel je de duurste versie en vink je dan ook nog wat opties aan, dan komt het factuurbedrag gevaarlijk dicht bij de 100.000 euro. Dat is wel even slikken. Maar goed, een schrale troost is dat de Porsche Macan nóg duurder is. Al met al is de nieuwe Q6 e-Tron een degelijk doordachte elektrische SUV, maar het is geen model die de concurrentie terug naar de tekentafel zal sturen. Als Audi hem anderhalf jaar geleden had gelanceerd, dan misschien wel, maar inmiddels zijn er ook aantrekkelijke alternatieven als de Polestar 4 en de Xpeng G6 op de markt. Die zijn per saldo net zo goed en kunnen pronken met een meer onderscheidend design dan de wel erg voorspelbaar vormgegeven Q6 e-Tron.

  • 8

  • Beoordelingen door bezoekers (8)

    5.4

Audi Q6 e-Tron

Kleurt keurig binnen de lijntjes: test Audi Q6 e-Tron Quattro – Autointernationaal.nl (2024)

FAQs

How long does it take to charge the Audi Q6 e-tron? ›

Ultra-rapid charging: The Q6 SUV e-tron quattro can be charged with up to 270kW 5 as standard, resulting in a 10-80% charge in as little as 21 minutes, or add up to 158 miles in as little as 10 minutes at peak capacity 6.

How many miles is the Audi Q6 e-tron range? ›

The Audi Q6 e-tron is based on the Volkswagen Group's latest PPE platform and 800-volt electrical architecture – the latter capable of adding over 150 miles of range in just 10 minutes. Officially, the 100kWh (94.9kWh useable) Q6 e-tron can return up to 393 miles on the WLTP combined cycle.

Does the Audi Q6 exist? ›

With a preliminary manufacturer's range estimate of more than 300 miles on the EPA test cycle, 270 kW fast-charging capability, Audi Q6 e-tron quattro delivers the longest range and fastest charging of any Audi EV SUV to date.

How long can Audi e-tron battery last? ›

So, how often is Audi e-tron® battery service required? Generally, EV battery maintenance is only needed every 10,000 to 20,000 miles. At this interval, all the components of your EV battery should be checked. You can also stop by every 7,500 miles for a check on the battery coolant level.

Should I charge my Audi e-tron to 100%? ›

Therefore when using DC rapid chargers, charging the battery up to just 80% instead of 100% can help protect its lifespan. This will accommodate most everyday journeys and will protect your battery. If you're going on a longer journey, it's fine to fully charge the battery, as this generates the longest range.

Which Audi Etron has the longest range? ›

Q8 Sportback e-tron

Quattro all-wheel drive, up to 300 kW (408 hp) output and up to 590km (WLTP) range - get ready for driving fun. The new Audi Q8 Sportback e-tron combines pure emotions with a reinterpreted coupé design.

How many miles can the Audi e-tron go on one charge? ›

The 2022 Audi e-Tron range is estimated to help you drive 222 miles* before needing to recharge.

What is the range of the 2024 Q6 e-tron? ›

According to the lab tests, the current base-level Q6 e-tron will pull up to 381 miles from its 100kWh battery (of which 94.9kWh is useable), while the SQ6 is good for 357.

How much will an Audi Q6 e-tron cost? ›

Audi Q6 e-tron Pricing
Q6 e-tron Premium$66,000 (est.)
Q6 e-tron Premium Plus$71,000 (est.)
Q6 e-tron Prestige$75,000 (est.)
Q6 e-tron Sportback Premium$70,000 (est.)
Q6 e-tron Sportback Premium Plus$74,000 (est.)
5 more rows

How much will the new Audi Q6 cost? ›

FAQs
RRP price range£63,475 - £95,565
Available fuel types (which is best for you?)electric
Available doors options5
Warranty3 years / 60000 miles
Company car tax at 20% (min/max)£127 / £191
4 more rows
Jul 1, 2024

Where is Q6 made? ›

The Audi Q6 e-tron is a battery electric compact luxury crossover SUV from German car manufacturer Audi., with production from an Audi plant in the city of Ingolstadt commence in November 2023. It is a compact luxury SUV, similar to the Porsche Macan, which it also shares a platform with.

How quickly does the Audi e-tron charge? ›

For example, a 2023 Audi e-tron GT can charge from 5% to 80% in as little as 22.5 minutes when using a public, high-speed charging unit capable of charging at 270 kW.

What is the battery range of the Audi Q6 e-tron? ›

According to the manufacturer, the base version of the Audi Q6 e-tron quattro with 19-inch wheels has an EPA-estimate range of 307 miles. The performance-oriented Audi SQ6 e-tron quattro will offer up to 275 miles of EPA range (32 miles or 10.4% less than the regular version).

What is the range of the 2024 Q6 E-tron? ›

What is the range of the Audi Q6 e-tron? The entry-level Audi Q6 e-tron can do up to 381 miles on a charge. The more powerful SQ6 e-tron can do up to 358 miles on a charge, with its additional performance slightly blunting the available range.

How much does it cost to charge an Audi e-tron at home? ›

How much does it cost to charge the Audi e-tron
Type of chargingPrice per kWh
Home charging8p /kWh
Slow/fast charging57p /kWh
Rapid/ultra-rapid charging80p /kWh

Top Articles
Winnie Sorgdrager: ‘Kabinetten hebben laatste jaren alles voor zich uitgeschoven’
'In mijn loopbaan ben ik vaak de eerste of enige vrouw geweest'
Denman Promo Code
Ascension St. Vincent's Lung Institute - Riverside
Scary Games 🕹️ | Play For Free on GamePix
Muckleshoot Bingo Calendar
Sirius Mlb Baseball
Stockton (California) – Travel guide at Wikivoyage
KMS ver. 1.2.355 – Haste & Tactical Relay
Thompson Center Thunderhawk Parts
How Nora Fatehi Became A Dancing Sensation In Bollywood 
Einfaches Spiel programmieren: Schritt-für-Schritt Anleitung für Scratch
Danville Va Gotcha Paper
Wmlink/Sspr
How 'The Jordan Rules' inspired template for Raiders' 'Mahomes Rules'
Tugboat Information
Tamilyogi. Vip
First Lady Nails Patchogue
Elmira Star Gazette Obit
Elemental Showtimes Near Regal White Oak
Walgreens Pharmacy | Manage Prescriptions, Transfers, and Refills
Pella Culver's Flavor Of The Day
Kaelis Dahlias
The Angel Next Door Spoils Me Rotten Gogoanime
Generac Find My Manual
Pain Out Maxx Kratom
The 10 Craigslist Guys You’ll Live With in DC
San Diego Box Score
Twitter Pestel Analysis 2024| Free Pestel Framework
Hd Hub4U Com
Below Her Mouth | Rotten Tomatoes
Recharging Iban Staff
Acadis Portal Missouri
Thomas E Schneider Jeopardy
Jackandjill Pregnant
Mellow Mushroom Nutrition Facts: What to Order & Avoid
Media Press Release | riversideca.gov
Gargoyle Name Generator
No title - PDF Free Download
Musc Food Truck Schedule
Baywatch 2017 123Movies
Big Lots Hours Saturday
Dimensional Doors Mod (1.20.1, 1.19.4) - Pocket Dimensions
Travelvids October 2022
Couponsky.com
The Realreal Temporary Closure
Six Broadway Wiki
Netspar on LinkedIn: Netspar is pleased to announce the next Netspar Pension Day, which will…
City Of Omaha Efinance
Lubbock Avalanche Journal Newspaper Obituaries
Sam Smith Lpsg
Latest Posts
Article information

Author: Prof. Nancy Dach

Last Updated:

Views: 6695

Rating: 4.7 / 5 (77 voted)

Reviews: 92% of readers found this page helpful

Author information

Name: Prof. Nancy Dach

Birthday: 1993-08-23

Address: 569 Waelchi Ports, South Blainebury, LA 11589

Phone: +9958996486049

Job: Sales Manager

Hobby: Web surfing, Scuba diving, Mountaineering, Writing, Sailing, Dance, Blacksmithing

Introduction: My name is Prof. Nancy Dach, I am a lively, joyous, courageous, lovely, tender, charming, open person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.